Erciyes Türk Dünyası Kurultayı (Arşiv Ana sayfa) => Kurultay Hatıraları

Konu: Türk Otağı Erciyes’e Gidelim mi?

Sayfa: [ 1 ]

oruç yıldırım 23.06.2009 14:54:36
Türk Otağı Erciyes’e Gidelim mi? /Oruç Yıldırım
Erciyes Zafer Kurultayı’nın bu yıl yapılmayacak olması bazı tartışmalara yol açtı.
Biz bu tartışmalara taraf değiliz;ama şu kadarını da söyleme hakkımız vardır:
“Erciyes,kurultay yapılsa da yapılmasa da bir Türk Otağıdır.Dileğimiz bu yanlıştan bir an önce dönülmesidir.Dönülmese bile milliyetçi/ülkücü camia bir gün mutlaka Erciyes’e sahip çıkacak ve bu düzeltmeyi yapacaktır.”

TANIRSAN SEVERSİN;SEVERSEN KORURSUN
Bu ülkenin istisnasız her yeri ayrı bir güzellikte ve değerde.Bunu anlayabilmek ve kanıtlayabilmek için Türkiyemizi gezip dolaşmanızı öneriyorum.Gördükçe,tanıdıkça nelere sahip olduğumuzu anlayacak ve emperyal güçlerin amaçlarını daha iyi anlayacaksınız.
Kısaca parolamız:
Tanı-Sev-Koru

ERCİYES’E NASIL GİDELİM?

Bu seyahatte tek amacınız sadece Erciyes’e ulaşmak olmasın.Çevreyi de gezmeli ve tanımalısınız.
Bu düşünceden hareketle benim size tavsiyem, varsa kendi arabanızla;yoksa birkaç aile birleşip bir minibüs kiralayıp bu seyahati yapmanız,tatilinizi birkaç gün daha uzatmanızdır.

NİĞDE YOLUNDAN

Niğde tarafından Kayseri’ye ulaşmaya çalışıyorsanız Erciyes’in karlı ve heybetli zirvesini kilometrelerce öteden görünce hemen heyecanlanıp bir an önce ulaşmak için gaza yüklenmeyiniz.Çünkü biraz sonra gittiğiniz istikamette Kayseri’nin ilçelerinden Yahyalı sapağını göreceksiniz.Lütfen aracınızın direksiyonunu sağa kırınız.Pişman olmayacaksınız.
Yarım saat kadar sonra Yahyalı’dasınız.Arabanızı park edip Yahyalı’nın ortasından geçen ırmağın kenarındaki bir çayhanede biraz yorgunluk atınız.
Amacım sizi Yahyalı’ya getirmek değil.Yahyalı’dan bir saat kadar uzakta olan Kapuzbaşı Şelalerine yönlendirmek.Eskiden şelalere giden yol çok bozuktu,şimdi oldukça iyi.Aslında keşke bozuk kalsaydı,hatta hiç yolu olmasaydı.Çünkü her nereye yol yapıldı ise biz insanlar orayı en kısa zamanda mahvettik.
Şelalere giden yol oldukça zevklidir;biraz da tehlikelidir.O nedenle fazla hız yapmayın ve direksiyon başında iseniz etrafı seyre dalmayın.
5-6 tane gürül gürül akan küçük şelale gördüğünüzde hedefe ulaştığınızı anlarsınız;ama bitmedi.Biraz daha devam ediniz ve yüksekçe bir tepenin ortasını patlatıp akan büyük şelaleye gidiniz.Büyük şelaleye eminim ki hayran kalacaksınız.Belki de saatlerce orada oyalanacaksınız.
İlerisi varsa diye merak edenler olabilir.Yol burada bitiyor.Daha ilerisi vahşi bir doğa.Oraya gidebilmek için iyi bir sporcu,iyi bir dağcı olmak gerekiyor.Yani tehlikeli.İyisi mi artık geri dönün.
Acıktık,diyorsanız oradaki kır lokantalarından birinde nefis alabalık yiyebilirsiniz.Ama isterseniz açlığınızı biraz bastırın ve Develi’de bu ihtiyacınızı lezzetli bir yiyecekle gidereceğinizi bilin.
Geldiğiniz yoldan geri dönüp tekrar Kayseri yoluna çıkın.Biraz gittikten sonra sağda Develi sapağı var.Oraya sapın.Bu yoldan giderken şansınız varsa küçük çaplı çok sayıda hortum görebilirsiniz.Korkmayın,pek tehlikeli değildir.Eğer aracınızı bu hortumlardan birisi içine alırsa sadece biraz sallanırsınız.
Yolunuzun üzerinde bir ayakkabı fabrikasının satış mağazası var.Benden tavsiye mutlaka oraya uğrayın.Çok kaliteli ayakkabı,bot,kemer v.s’yi ucuza alabilirsiniz.Oradan bir ayakkabı almıştım.Yaz-kış hiç çıkarmadan dört sene giydim.Dört senenin sonunda o benden değil ben ondan bıktığım için sapasağlamken attım.
Develi’ye gelince bir esnafa “cıvıklı pide” yiyebileceğiniz en iyi yeri sorun.Hemen tarif ederler.Cıvıklı pide Konya’nın etli ekmeğine benziyor.Ben etli pide sevmem diyorsanız,tabii ki diğer pide çeşitleri de var.Gelen salatayı ve maydanoz tabağını görünce “adamlar herhalde bu yeşillikleri bedava alıyorlar” diye düşünebilirsiniz.Yani o kadar bol.Hesap mı?Başka bir yerde aynı şeyleri yediğinizde ödeyeceğinizin yarısı…
Develi’nin dışına çıkar çıkmaz rampa başlar.İşte artık Erciyes’e çıkıyorsunuz.Aracınız biraz zorlanacaktır;çünkü 2000 metreden fazla tırmanacaksınız…

ANKARA YOLUNDAN

Ankara-Kırıkkale-Kırşehir yolunu takip edebilirsiniz.
Mert,dürüst,misafirperver insanların şehri Kırşehir’in ortasında taşıma toprakla yapılan bir kale vardır.Kalede tarihi açıdan görebileceğiniz pek bir şey yok.Çıkarsanız Kırşehir’i yüksekten seyretmiş olursunuz.
Aşık Paşa türbesi,Melik Gazi türbesi,Ahi Evran Camii gibi pekçok tarihi eser yer alır Kırşehir’de.Rahatsızlığınız varsa artık şehrin içinde sayılabilecek şifalı suyu ile tanınan Terme kaplıcasına gidebilirsiniz.
Kırşehir-Kayseri yolundasınız.Mucur’u geçtiniz.Direkt Kayseriye devam edebilirsiniz,ama gelin öyle yapmayın!Nevşehir’in ilçesi Hacıbektaş sapağından girin.Buraya geldiğinizde Hacıbektaş Veli Hazretleri’nin türbesine uğramadan olmaz.Türbenin yanında “Mum ister misiniz,kurban lazım mı?” sorularıyla karşılaşabilirsiniz.”Hayır!” derseniz fazla ısrarcı olmazlar.Türbe gerçekten çok ilginç,mutlaka görmelisiniz.
Hacıbektaş’tan sonra Gülşehri gelir.Burayı geçince de Nevşehir.Artık dünya güzeli Kapadokya’dasınız. Kapadokya’yı bırakın birkaç saatte birkaç günde de tam olarak gezip tanıyamazsınız.Yeraltı şehirleri,peri bacaları,Yunak evleri,kiliseler ve İçanadolu’nun bozkırlarında giderken birdenbire bir cennet köşesi gibi karşınıza çıkıveren Ihlara Vadisi…
Zamanınız varsa ve burayı gezmek için birkaç gün ayırabiliyorsanız Ürgüp’ü konaklama yeri olarak seçebilirsiniz.
Nevşehir-Ürgüp arası 23 kilometre civarında.Ürgüp’e yaklaştığınızda birkaç kez gene Erciyes’in zirvesinin görüntüsü ile karşılaşabilirsiniz.
Ürgüp’te eski bir okul restore edilerek yapılan Öğretmenevi’nde kalabilirsiniz.Bina taştan yapılmıştır.Temiz ve ucuzdur.Sabah kahvaltısı bulunur.Diğer yemek ihtiyaçlarınızı Ürgüp’teki lokantalardan karşılayabilirsiniz.Turistlerin değil de yerli halkın gittiği lokantaları tercih ederseniz hem az para ödersiniz;hem de damak zevkinize uygun yemek yemiş olursunuz.
Öğretmenevine ikiyüz metre mesafede “Asmalı Konak” dizisinin çekildiği ev vardır.Dilerseniz ücret karşılığı gezebilirsiniz;ama bana kalırsa o konakta pek de gezilip görülecek bir şey yok!
Öğretmenevi’nde yer yoksa,orta ve yüksek gelir düzeyine uygun çok sayıda otel var burada.Tabii pansiyon da.Pansiyonları tercih ederseniz pazarlık etmekten çekinmeyiniz.Pazarlığınız sonunda mutlaka makul bir fiyatta anlaşma sağlarsınız.
Göreme’yi,Zelve’yi,Ortahisar’ı,Uçhisar’ı,Mustafapa şa’yı,Ihlara’yı,Avanos’u,Derinkuyu’yu görmeden buradan ayrılmayınız.Bu amaçla bir tur şirketine de başvurabilirsiniz.Tur istemem diyorsanız benim gibi,bu tur şirketlerinden broşür alınız.Çünkü broşürde gezilecek turistik yerlerin haritası mutlaka vardır;bundan faydalanırsınız.Gezerken grupların arasına girerek rehberlerin müşterilerine yaptıkları açıklamaları dinleyebilirsiniz.
Ben Ürgüp’ü çok severim.Oranın lafı açılınca da gevezeliğim tutar;ama isterseniz sizleri sıkmamak için burada keseyim ve Kayseri’ye doğru yola çıkalım.
Ürgüp’ün tam ortasından geçen caddedeki İş Bankası’nın yanından sola dönerseniz biraz ilerde Kayseri’ye giden bir duble yola çıkarsınız.Ancak ben bu yolu sevmem,sıkıcı gelir bana.Üstelik Ürgüp’ü Kayseri’ye bağlayan daha 4-5 tane yol olmasına rağmen bu yolun son senelerde neden yapıldığını da anlamış değilim.
Sola dönmeyip dümdüz yolumuza devam edersek Damsa Çayı köprüsünü geçtikten 300-400 metre sonra yol ikiye ayrılır.Sağdaki Kayseri’ye soldaki ise Aksalur’a gider.Aslında Aksalur üzerinden de Kayseri’ye ulaşabilirsiniz.Eğer Aksalur tarafını tercih ederseniz hemen uyarayım yolun başlangıcı oldukça dik bir rampadır.Hayatımda gördüğüm en dik rampalardan biri burası.
Kayseri gerçekten planlamanın en iyi şekilde uygulandığı güzel kentlerimizden birisi.İşaret levhalarını izleyerek şehir merkezine geliniz.Kayseri Kalesini biraz geçince yeraltı otoparkı vardır.Arabanızı oraya bırakınız.
Kayseri kalesinin yanında birçok alışveriş yeri ve çarşılar bulunur.Tabii çok sayıda da pastırma satan yer vardır.Pastırma satan bir yere girip nasıl bir şey istediğinizi anlatınız.Sizin isteğinize uygun pastırmayı satıcı verecektir.Siz bakmayın Kayserili esnaf ile ilgili bazı uydurma hikayelere!Burada esnaf sizi katiyyen aldatmaz.Yanınızda götürmek için de pastırma alabilirsiniz,hemen vakumlu paket hazırlarlar.Buranın çemeninin tadı da bir başkadır.
Kayseri kalesinin içine girip bir tur atabilirsiniz.Orada çeşitli şeyler satılır.Buradaki turşucuya girip bir şalgam içebilirsiniz.Gerçi Adana şalgamının yerini tutmaz,ama bu sıcak günde hararetinizi biraz hafifletebilir.
Arabanıza binip,hedefinize doğru ilerlerseniz gene işaret levhaları Erciyes’i bulmanızda size yardımcı olacaktır.Yolda çay bahçeleri vardır.Birisine oturup az önce aldığınız pastırmayı ekmek arası yapıp yanına soğuk bir kola söyleyebilirsiniz.
Erciyes eteklerinde çok sayıda villa göreceksiniz.Tabii gene arabanız rampayı çıkmada biraz zorlanacaktır.Ama yol geniştir ve trafiği da rahattır.İnişte çok dikkatli olmalı ve küçük vitesle inmelisiniz.Frenlere fazla güvenmeyin,ısınınca iyi tutmadığını unutmayınız.
Tekir Yaylası’na yaklaşınca yolda iki-üç tane bal satıcısı görürsünüz.Uğrayın.Bal çok kaliteli değildir,ama marketlerden aldığınızdan çok daha lezzetli ve en önemlisi doğaldır.Fiyatı da hesaplıdır.
Park etmiş arabalardan,otellerden Erciyes Tekir Yaylası’na geldiğinizi kolaylıkla anlayacaksınız.
Hoşgeldiniz…

Diyelim ki birkaç saat ya da gün kaldınız.Size iki tane sorum var:
Bu Türkçüler otağında Başbuğ Alpaslan Türkeş’in hayalini görebildiniz mi?Bozkurtların sesini duyabildiniz mi?
Cevabınız
  Hayır ise
Bunca yolu boşa geldiniz.
Erciyes’e çıkmak istemeyenlerden ne farkınız var?
O nedenle:
Haydi size de
güle güle.

Not: Bu yazı Temmuz 2008'de yazılmıştır.

30.06.2009 12:49:35
SELAMÜNALEYKÜM  GÖNÜLDAŞIM (oruç YILDIRIM)
KALEMİNE YÜREĞİNE SAĞLIK
ALLAHA EMANET OL.    2  AĞUSTOS' da  görüşmek dileğiyle
 ALLAH'IM ÜLKÜCÜLERI KORUSUN ve YÜCELTSİN.    ATO

koca_reis 19.07.2009 02:07:27
GEREKİRSE DAĞLARI AŞARIZ... ÜLKÜCÜ HAREKET HER ZAMAN ERCİYESTE BAŞBUĞUN YOLUNDA

oruç yıldırım 01.10.2009 16:11:06
Yorum yazan değerli ülküdaşlarıma çok teşekkür ederim.

Tanrı Türkü Korusun ve Yüceltsin....

Saygılarımla.

Sayfa: [ 1 ]